Hiányzáskezelés
Egyenlő, Igazságos - gazdaságos
Annak ellenére, hogy a munkavállaló a béren kívüli juttatásokkal még mindig magasabb nettó jövedelmet ér el, mint a bér jellegű kifizetések esetén (még mindig marad mintegy 14 százalékpont előnye a cafeteriának), érdemes törekedni arra, hogy a megemelt terhek mellett biztosított juttatási rendszer biztosan célba találjon.
Akkor hát mit lehet, érdemes tenni annak érdekében, hogy a költségek tekintetében takarékos, a szolgáltatás színvonalában azonban kiemelkedő juttatási rendszerünk legyen?
Tételezzük fel, hogy egyenlő juttatást kapnak a munkavállalók, egységesen, minden hónapban. Egyik munkavállaló 21 munkanapot dolgozik az adott hónapban. Egy másik munkavállaló pénteken és hétfőn általában táppénzen van, meghosszabbítva ezzel a hétvégéket. Igazságos az, hogy motivációs rendszerükben egyenlő juttatást kapnak?
A "szociális juttatásként" értelmezett cafeteria rendszert nehéz motivációs rendszerként kezelni, hiszen mindössze az "elvárt járandóságokat" biztosítja rendszeresen a munkavállalóknak. Megléte nem növeli a motivációt, elégedettséget, hiánya viszont elégedetlenséget eredményez.
Az eredményekhez való munkavállalói hozzájárulás egyik alapvető, és jól mérhető feltétele a jelenlét!
Rendszerünkben lehet, és célszerű is alkalmazni a juttatások jelenléttel történő arányosítását. Ez azt jelenti, hogy akár napokra bontva arányosan kapja meg a juttatásait egy-egy munkavállaló.
Ahol sok munkavállaló van, természetesen havonta több ezres hiányzást is kell feldolgozni. Ez, illetve a juttatások arányosítása természetesen automatikusan történik rendszerünkben, ami kiszámolja az arányosan csökkentett értékeket, megfelelő címleteket alakít ki a rendelésekhez, kezeli a maradék összegeket.
Mennyit takaríthatunk meg egy kicsivel igazságosabb rendszerben?
Akkor maradjunk 240 000 Ft-os éves keretnél, legyen a létszám 1 000 fő, és legyen egy nem kimagasló 3 %-os átlagos hiányzási ráta. A havonta kiadott keretek 3%-át, tehát 600 000 Ft-ot tartottunk így vissza a rendszerben.
Ez éves szinten 7 200 000 Ft.
A működtetés költségének a megosztása, egy további gyakorlati lehetőség annak érdekében, hogy mind a munkavállaló, mind a munkáltató olyan rendszert "kapjon", ami megfelel az elvárásainak.
Működtetünk olyan rendszert, ahol a cafeteria keret része az, hogy működési költség jogcímen megjelenik rendszeresen egy meghatározott havi összeg. Ez lehet az igényektől, vagy a költség megosztás arányától, a dolgozói keretek mértékétől függően 2- 300 Ft-os nagyságrend.
A munkavállalók hajlandóak áldozni, illetve elfogadják, ha a 15 000 Ft havi juttatási keretből 200 Ft-ot az ő megfelelő kiszolgálásukra költenek!
Az ilyen típusú költség megosztás szintén nem okoz a működtetés során technikai problémát.
Akkor hát mit lehet, érdemes tenni annak érdekében, hogy a költségek tekintetében takarékos, a szolgáltatás színvonalában azonban kiemelkedő juttatási rendszerünk legyen?
Tételezzük fel, hogy egyenlő juttatást kapnak a munkavállalók, egységesen, minden hónapban. Egyik munkavállaló 21 munkanapot dolgozik az adott hónapban. Egy másik munkavállaló pénteken és hétfőn általában táppénzen van, meghosszabbítva ezzel a hétvégéket. Igazságos az, hogy motivációs rendszerükben egyenlő juttatást kapnak?
A "szociális juttatásként" értelmezett cafeteria rendszert nehéz motivációs rendszerként kezelni, hiszen mindössze az "elvárt járandóságokat" biztosítja rendszeresen a munkavállalóknak. Megléte nem növeli a motivációt, elégedettséget, hiánya viszont elégedetlenséget eredményez.
Az eredményekhez való munkavállalói hozzájárulás egyik alapvető, és jól mérhető feltétele a jelenlét!
Rendszerünkben lehet, és célszerű is alkalmazni a juttatások jelenléttel történő arányosítását. Ez azt jelenti, hogy akár napokra bontva arányosan kapja meg a juttatásait egy-egy munkavállaló.
Ahol sok munkavállaló van, természetesen havonta több ezres hiányzást is kell feldolgozni. Ez, illetve a juttatások arányosítása természetesen automatikusan történik rendszerünkben, ami kiszámolja az arányosan csökkentett értékeket, megfelelő címleteket alakít ki a rendelésekhez, kezeli a maradék összegeket.
Mennyit takaríthatunk meg egy kicsivel igazságosabb rendszerben?
Akkor maradjunk 240 000 Ft-os éves keretnél, legyen a létszám 1 000 fő, és legyen egy nem kimagasló 3 %-os átlagos hiányzási ráta. A havonta kiadott keretek 3%-át, tehát 600 000 Ft-ot tartottunk így vissza a rendszerben.
Ez éves szinten 7 200 000 Ft.
A működtetés költségének a megosztása, egy további gyakorlati lehetőség annak érdekében, hogy mind a munkavállaló, mind a munkáltató olyan rendszert "kapjon", ami megfelel az elvárásainak.
Működtetünk olyan rendszert, ahol a cafeteria keret része az, hogy működési költség jogcímen megjelenik rendszeresen egy meghatározott havi összeg. Ez lehet az igényektől, vagy a költség megosztás arányától, a dolgozói keretek mértékétől függően 2- 300 Ft-os nagyságrend.
A munkavállalók hajlandóak áldozni, illetve elfogadják, ha a 15 000 Ft havi juttatási keretből 200 Ft-ot az ő megfelelő kiszolgálásukra költenek!
Az ilyen típusú költség megosztás szintén nem okoz a működtetés során technikai problémát.